Ciemniejsza skóra bez uszkodzenia DNA przez ultrafiolet

16 czerwca 2017, 11:03

Amerykańscy naukowcy stworzyli nową grupę związków, które zwiększają pigmentację skóry (czytaj: opaleniznę) bez szkodliwych skutków promieniowania ultrafioletowego.



Z wiekiem przyjaźnie stają się ważniejsze od relacji rodzinnych

7 czerwca 2017, 10:50

Rola przyjaźni wzrasta z wiekiem i w pewnym momencie może być ona ważniejsza od relacji rodzinnych.


Palenie w ciąży uszkadza wątrobę płodu

31 maja 2017, 15:02

Związki z dymu papierosowego uszkadzają komórki wątroby płodu. Co więcej, ich wpływ na płody męskie i żeńskie jest inny.


Kawa chroni przed rakiem wątrobowokomórkowym

29 maja 2017, 13:12

Picie kawy chroni przed rakiem wątrobowokomórkowym (ang. hepatocellular cancer, HCC).


Czuły sensor z perforowanym filmem polimerowym

19 maja 2017, 11:41

Niewykluczone, że już w niedalekiej przyszłości postawą czujników do wykrywania biomarkerów chorób w oddechu czy toksyn w powietrzu w budynku będą niewielkie prostokątne kawałki perforowanego filmu polimerowego.


Jak szkodzą tłuszcze trans

18 maja 2017, 11:37

Tłuszcze trans sprzyjają śmierci komórkowej (apoptozie) w bardziej bezpośredni sposób niż dotąd sądzono. W ten sposób oddziałują one na rozwój miażdżycy.


Roślinne związki na molekularną prezerwatywę

17 maja 2017, 12:02

Dwa związki roślinne (jeden z korzenia mniszka lekarskiego, drugi z winorośli Tripterygium wilfordii) można by wykorzystać w roli "molekularnej prezerwatywy". Prystymeryna i lupeol, bo o nich mowa, blokują bowiem kanały wapniowe plemników CatSper, uniemożliwiając zapłodnienie.


Kwasy omega-3 odpowiadają za integralność bariery krew-mózg

8 maja 2017, 11:05

Kwasy omega-3 odgrywają kluczową rolę w podtrzymaniu integralności bariery krew-mózg, która chroni ośrodkowy układ nerwowy (OUN) przed krążącymi z krwią bakteriami, innymi patogenami czy toksynami.


Krok bliżej do wyjaśnienia ochronnego wpływu wina na neurony

4 maja 2017, 10:51

Hiszpańscy naukowcy przybliżyli się nieco do wyjaśnienia, w jaki sposób wino chroni nasze neurony.


Osoby, które spożywają niskotłuszczowy nabiał, są mniej podatne na depresję

20 kwietnia 2017, 10:52

Ludzie, którzy spożywają niskotłuszczowe mleko i jogurt, rzadziej miewają depresję.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy